ادویه

ادویه جات به مواد گیاهی آسیاب شده و پودر شده‌ای گفته می‌شود که عطر و طعم خوبی دارند و در آشپزی به عنوان چاشنی غذاها و همچنین به خاطر ارزش غذایی آن‌ها، بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند. ادويه‌جات باعث خوش بو و خوش طعم شدن خوراکی‌ها می‌گردد. این مواد معمولا از آسیاب ریشه، ساقه و یا پوست خشک شده‌ی گیاهان مربوطه تهیه می‌شوند که معطر بودن آن‌ها نیز معمولا به خاطر برگ‌های آن‌ها می‌باشد. ادویه ها ترشح بزاق دهان را زیادتر می‌گردانند، از این رو، هضم کربوهیدرات ها در بزاق دهان آغاز و تشدید می‌گردد. بعضی از ادویه ها مانند سماق، فلفل قرمز، زردچوبه و … رنگ‌های زیبا در غذاها ایجاد می‌کنند.

خاصیت ادویه جات

ادویه جاتی که در گوشه آشپزخانه شما یا داخل کابینت ها جا گرفته‌اند تاثیر زیادی در خوش عطر و طعم کردن غذا های مختلف دارند. سازمان غذا و دارو ادویه جات را به عنوان مواد گیاهی معطر خرد شده یا آسیاب شده تعریف می‌کند که استفاده آن‌ها در آشپزی اغلب به منظور چاشنی دادن به غذاها می‌باشد تا افزودن ارزش غذایی به آن‌ها. معمولا موادی که به عنوان ادویه مورد استفاده قرار می‌گیرند، دارای خاصیت ضد میکروبی می‌باشند و از این جهت، جزو مقاوم ترین مواد غذایی در برابر فساد محسوب می‌شوند.

روش‌هایی برای جلوگیری از فاسد شدن ادویه

در واقع گیاهان و ادویه جات فاسد یا خراب نمی‌شوند، بلکه وقتی گفته شود ادویه‌ای فاسد شده به این منظور است که بعد از مدت زمان نسبتا طولانی طعم، قدرت و رنگ خود را از دست داده است اگرچه خوردن آن معمولا باعث بیماری نمی‌شود ولی توصیه می‌شود که مورد مصرف قرار نگیرد.

برای تعیین میزان طول عمر مفید و مدت ماندگاری گیاهان معطر و ادویه جات باید عوامل مختلف از جمله نوع، شیوه پردازش و نحوه ذخیره سازی را مد نظر قرار داد. برای افزایش طول عمر ادویه جات و گیاهان معطر لازم است میزان تماس هوا، گرما، نور و رطوبت با آن‌ها را به حداقل برسانید، این کار از خراب شدن محصول جلوگیری کرده و هزینه ها را کاهش می‌دهد. .از این رو بهترین ظرف برای نگهداری ادویه ها، در درجه اول ظرف‌های فلزی هستند که درپوش آن‌ها کاملاً بسته می‌شود و از نفوذ هوا به داخل آن جلوگیری می‌کند. در درجه دوم هم ظرف‌های شیشه‌ای رنگی، مانند ظروف شیشه‌ای قهوه‌ای برای نگهداری ادویه ها مناسب هستند.

محل مناسب برای نگهداری ادویه جات مصرفی روزمره مکان تاریک، خشک، خنک و به دور از نوسانات دماست. به همین خاطر از انجماد و انجمادزدایی مکرر ادویه ها خودداری کنید زیرا رطوبت موجب کلوخه‌ای‌ شدن آنها شده و باعث می‌شود که ادویه جات خیلی سریع کیفیت خود را از دست بدهند و حتی احتمال کپک‌زدن آنها را افزایش دهد. در مورد ادویه جات قرمز رنگ مانند پاپریکا و فلفل، اگر می‌خواهید ترکیبات رنگدانه‌ای آن‌ها برای مدت طولانی تری حفظ شوند بهتر است ادویه را در داخل یخچال نگهداری کنید. اگر می‌توانید ادویه ها را به شکل اصلی آن‌ها نگهدارید و در زمان مصرف آسیاب کنید. به این ترتیب، بیشتر، طعم و عطرشان را حفظ می‌کنند. از آن جایی که ادویه ها موادی هستند که دچار فعل و انفعالات زیادی می‌شوند، بهتر است جدا از هم نگهداری شوند و از مخلوط کردن آن ها جدا خودداری شود.

طول عمر ادویه جات چند وقت است؟

ادویه جات خشک عمر طولانی تری نسبت به گیاهان معطر خشک دارند و هر چه ادویه کامل‌تر باشد یعنی دانه‌های آن کامل و آسیاب نشده باشد و کمتر فراوری شود ماندگاری آن بیشتر خواهد بود. عمر ادویه جات خرد شده مانند دارچین و جوز هندی و گیاهان خشک شده حدود ۳ سال می‌باشد. ادویه جات کامل یا آسیاب نشده از طولانی ترین عمر برخوردار هستند زیرا مواد داخل آن‌ها کمتر در معرض هوا، نور و رطوبت قرار گرفته و ترکیبات و روغن‌های معطر خود را به مدت بیشتری حفظ می‌کنند از این رو حدودا تا ۵ سال ماندگاری دارند، البته به شرطی که بهترین روش نگهداری ادویه جات را بدانیم.

اگر خاطرتان نیست که دقیقا چه زمانی اودیه مورد نظر را تهیه کرده‌اید، مقداری از آن را در کف دست خود بریزید و با انگشت بمالید سپس استشمام کنید. وقتی ادویه را با انگشت مالیدید در واقع با این کار روغن‌های درون آن را فعال کرده‌اید، و این کار باید باعث ایجاد بویی قوی شود. اگر ادویه بوی خاصی نداشت پس بهتر است آن را جایگزین کنید.