بیکینگ پودر چیست؟
بیکینگ پودر (Baking powder) یک نوع عامل حجم دهنده شیمیایی است که برای ورآمدن، سبک شدن و حجم دادن به خمیر، انواع نان، کیک و شیرینی استفاده میشود.
فرآیند بیکینگ پودر چگونه است؟
بکینگ پودر برای واکنش فقط به رطوبت احتیاج دارد. از آنجا که این عامل خاصیت بازی دارد، به محض مخلوط شدن با مایعاتی که خاصیت اسیدی دارند، باعث آزادشدن گاز دی اکسید کربن میشود و در نهایت این گاز در خمیر گیر میافتد و موجب ورآمدن خمیر و ایجاد حجم در نان یا کیک میگردد.
میزان مصرف بیکینگ پودر به چه صودت است؟
به طور معمول برای هر 125 گرم آرد، باید یک قاشق مرباخوری بیکینگ پودر استفاده شود. اگر بیکینگ پودر مورد استفاده کم یا کهنه شده باشد، واکنش لازم به خوبی صورت نمیگیرد و در نهایت ورآمدگی لازم را ایجاد نمیکند.
چگونه از کیفیت بیکینگ پودر مطمئن شویم؟
همانطور که گفته شد، از آنجایی که بیکینگ پودر برای واکنش به رطوبت احتیاج دارد، قرار گرفتن در معرض هوا، کمکم منجر به کاهش قدرت آن میشود. برای آزمایش بیکینگ پودر، کمی از آن را در یک ظرف ریخته و کمی آب به آن اضافه کنید. بیکینگ پودر سالم باید طی 10 الی 15 ثانیه با آب واکنش داده و باعث ایجاد حباب شود در غیر این صورت تاریخ انقضای آن گذشته است.
فرق جوش شیرین و بکینگ پودر چیست؟
ترکیب ساختاری بیکینگ پودر پیچیدهتر از جوش شیرین است و از ترکیب چندین ماده شیمیایی یعنی جوش شیرین، اسید تارتاریک، سدیم، آلومینیوم سولفات و کلسیم فسفات تهیه میشود. جوش شیرین در دستور پختهایی یه کار میرود که شامل یک ماده اسیدی مانند خامه، کره، دوغ یا آب مرکبات اسیدی باشد. اما، بیکینگ پودر در دستور پختهایی که مواد بکار رفته در آن، خاصیت اسیدی ندارد هم کاریرد دارد. چرا که در ترکیب این پودر خاصیت اسیدی نیز اضافه شده و میتواند به صورت خود به خود واکنش نشان داده و موجب آزاد شدن کربن دی اکسید شود.